dimecres, 20 de gener del 2010

Platero y Tú: Rock 'n Roll des de Bilbao

Avui anem a mostrar-vos la història d'en Fito Cabrales, un gran guitarrista i compositor de rock i blues basc amb una trajectòria impressionant. Comencem per... Platero i Tu.



Platero i Tu fou un grup espanyol de rock and roll format a finals del anys 80 en Bilbao i dissolt en 2001. Té influències de grups com Leño, AC/DC o Status Quo, i guitarristes com John Fogerty de Creedence Clearwater Revival, allunyant-se del rock radical basc que triumfava en el moment de la creació de la banda. Les seves cançons parlen de bars, drogues i amors. Deuen el seu nom a la famosa obra de Juan Ramón Jiménez: Platero i jo.

Fóren Juantxu i Uoho els primers que començaren a assatjar junts, després de la disolució de sa antiga banda. Ke i Maguila es va unir més tard als assatjos com a bateria. Un dia Juantxu convidà Fito, veí seu, al local per a vore un dels assatjos, i aquest acabà entrant a formar part del grup com a veu i guitarra.

Amb els diners de les seves primeres actuacions graben en els estudis Arion de Pamplona sa primera maqueta, i prenen el nom de Platero i Tu que més tard seria el definitiu. La maqueta, a la que nombraren "Burrock'n'roll", s'edità amb molt poques còpies i ara és una vertadera peça de coleccionista.

En 1991 la productora barcelonesa Welcome Records es posa en contacte amb ells per a grabar el seu primer disc, Voy a acabar borracho, en els estudis Lin; encara que la promoció del disc no fou prou bona i apenes fóren coneguts fora de Bilbao. Encara així els va valdre per a que els conegueren uns caçatalents de la multinacional DRO, que reedità "Burrock`n Roll" en 1992 com el seu segon àlbum, reconfigurant la llista de cançons i millorant la producció.

Eixe mateix any, entre febrer i març de 1992 grabaren el seu tercer disc, "Muy deficiente", amb alguns dels temes que es farien clàsics en els concerts de la banda, com "El roce de tu cuerpo". Ademés conten amb la colaboració de Rosendo en el tema "Sin solución". Amb aquest disc fanm una gira que ronda el centenar de concerts.

El seu quart disc, "Vamos tirando" fou grabat en els estudis Box i veu la llum en 1993, i que els donà projecció a nivell nacional. Aquest disc conta amb una versió del grup Hertzainak, "R&R Batzokian", aixina com un tema grabat en directe, "Mírame". També eixe any s'edità "En directo a todo gas", un disc en viu junt altres dos bandes, Zer Bizio? i Sedientos. Aquest disc suposà un punt d'inflexió en la banda, apareguent la producció, i notan-se un major acabat en la grabació i composició dels temes, questió que els va valer aplausos i crítiques a parts iguals.

Encara a disc per any, en 1994 graben el quint, Hay poco Rock & roll, de nou amb DRO als estudis Box, on colaboren Robe i Evaristo en la cançó "Juliette". Am Hay poco Rock 'n roll aconseguiren el seu primer disc d'or al superar les 50.000 còpies venudes.

Els anys 1995 i 1996 els pasen de gira donant concerts i grabant el seu sext àlbum, aquesta vegada en viu, al que nombraren A pelo, un èxit de vendes amb el que aconseguiren un altre disc d'or, i amb el qual s'edità un VHS amb images dels concerts en directe. A partir de l'estiu de 1996 comenzó la gira conjunta con Extremoduro en la que se alternaban en el escenario, tocaban juntos, y unos y otros versionaban canciones de ambos grupos, y que sirvió como presentación del disco. Tocaren, entre altres llocs, al Viñarock i al Palau d'Esports de Madrid.

Amb el seu sèptim disc, es notà un cambi d'estil al grup. Abandonà un poc la dinàmica "rockera" dels seus inicis per a tirar més cap a una estètica de blues. A més, Uoho pasà a colaborar más activament amb Extremoduro i Fito grabà el seu primer disc amb Fito & Fitipaldis.

En 2000 graben el seu últim disc, Correos. Després d'una espectacular gira, Fito i Uoho s'embarcaren en el projecte d'Extrechinato y Tú. Pocs mesos després, ambdos anunciaren la desparació del grup. El seu últim concert fou el divendres 26 d'octubre de 2001 en la Riviera de Madrid.

Discografia (Estudi, directe i recopilatoris):


* Voy a acabar borracho, LP, (1991), Welcome Records. Remasterizado en CD por DRO en 1996.
* Burrock'n'roll, LP y CD, (1992), DRO. Reedición de maqueta autoeditada en 1990.
* Muy deficiente, LP y CD, (1992), DRO.
* Vamos tirando, LP y CD, (1993), DRO.
* Hay poco Rock & roll, CD, (1994), DRO.
* A pelo, en vivo, 2 CD, (1996), DRO. Edición 1 cd en 1997.
* 7, CD, (1997), DRO.
* Correos, CD, (2000), DRO.
* Hay mucho Rock'n roll, Volumen I, CD, (2002) y Volumen II, CD, (2005), DRO.


Si la tocas otra vez:


Somos los platero:


El roce de tu cuerpo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada