dissabte, 16 de gener del 2010

R.E.M: Pioners del rock alternatiu

Avui em feia "nosequé" no clavar-vos res de nou al bloc (vaja merda, no? Un bloc nou amb només una entrada), així que he decidit rendir-li tribut a un dels nostres grups favorits, R.E.M.



R.E.M. és una banda americana de rock formada a Athens (Geòrgia, Estats Units) el 1980 per Michael Stipe (cantant), Peter Buck (guitarra), Mike Mills (baix elèctric), i Bill Berry (bateria and percussió). R.E.M. va ser una de les primeres bandes de rock alternatiu populars. R.E.M. va llançar el seu primer single, "Radio Free Europe" el 1981 amb la discogràfica independent Hib-Tone. El següent single va ser l'EP Chronic Town el 1982, i també va ser el primer single de la banda amb I.R.S. Records. El 1983, la banda va llançar el seu àlbum de debut, Murmur, amb molt bones crítiques. El 1987 la banda aconseguí un dels seus principals èxits, amb el single "The One I Love".

A principis dels anys 90, quan el rock alternatiu va començar a popularitzar-se, R.E.M. estava considerat un dels pioners del gènere i va llançar dos dels àlbums més reeixits de la banda, Out of Time (1991) i Automatic for the People (1992). El 1997 Bill Berry va deixar la banda, tot i que Buck, Mills i Stipe van continuar. El 2007, la banda va ser inclosa al Saló de la Fama del Rock and Roll.

El gener del 1980, Michael Stipe va conèixer Peter Buck a una botiga de discos on hi treballava Buck. Van descobrir que tenien gustos musicals similars, particularment artistes protopunks i de punk rock com Patti Smith, Television o The Velvet Underground. Stipe va dir, "Va resultar que jo estava comprant tots els discos que Buck es guardava per ell." Al cap de poc temps Stipe i Buck van conèixer dos estudiants de la Universitat de Geòrgia: Mike Mills i Bill Berry, que ja havien estat tocant junts des de l'institut. Van decidir tocar cançons junts; Stipe va comentar, més tard, que "mai no va haver-hi cap gran projecte al darrere". La banda, que encara no tenia nom, va passar-se uns quants mesos assajant i va tocar per primera vegada el 5 d'abril del 1980 a la festa d'aniversari d'un amic seu. Després de rebutjar noms com "Twisted Kites", "Cans of Piss", i "Negro Wives", la banda va quedar-se amb "R.E.M.", que Stipe havia sel·leccionat aleatòriament d'un diccionari.

Finalment, els membres de la banda van deixar els estudis per centrar-se en la banda. Van trobar un mànager que es deia Jefferson Holt i era propietari d'una botiga de discos. Va quedar tan impressionat en veure una actuació de R.E.M. al seu poble de Chapel Hill que es va traslladar a Athens. L'èxit de R.E.M. va ser gairebé immediat a Athens i rodalies. Durant l'any i mig següent, R.E.M. va fer una gira pel sud dels Estats Units.

A l'estiu del 1981, R.E.M. va gravar el seu primer single, "Radio Free Europe". Es va llançar amb la discogràfica independent Hib-Tone. Les mil còpies inicials del single es van esgotar ràpidament. Malgrat les poques còpies, el single va rebre bones crítiques, i el New York Times el va classificar com un dels deu millors singles de l'any.

R.E.M. va gravar l'EP Chronic Town amb Mitch Easter l'octubre del 1981, i tenia previst publicar-lo amb una nova discogràfica indie anomenada Dasht Hopes. Tanmateix, I.R.S. Records va obtenir una maqueta de la primera sessió de gravació amb Easter que havia estat circulant durant mesos. La banda va rebutjar l'oferta de la discogràfica més important RCA Records per I.R.S., amb els qui van firmar un contracte el maig del 1982. I.R.S. va publicar Chronic Town aquell agost com a primer llançament americà. Una crítica positiva de l'EP per New Musical Express va elogiar les aures de misteri de les cançons i va concloure, "Els R.E.M. sonen sincers, i és fabulós escoltar quelcom tan poc forçat i intel·ligent com això." Una frase que resumeix l'esperit de la banda, que mai ha buscat la comercialitat.

Al llarg de la seva carrera, R.E.M. ha publicat 21 discs, un d'ells un recopilatori "live" gravat al 2007:

Àlbums d'estudi:

* Murmur (1983)
* Reckoning (1984)
* Fables of the Reconstruction (1985)
* Lifes Rich Pageant (1986)
* Document (1987)
* Green (1988)
* Out of time (1991)
* Automatic for the people (1992)
* Monster (1994)
* New Adventures in Hi-Fi (1996)
* Up (1998)
* Reveal (2001)
* Around the sun (2004)
* Accelerate (2008)

Recopilacions:

* Dead Letter Office (1987)
* Eponymous (1988)
* The Best of R.E.M (1991)
* R.E.M. Singles Collected (1994)
* R.E.M. In the Attic
* In Time: The Best of R.E.M. 1988-2003 (2003)
* And I Feel Fine...The Best of the I.R.S. Years 1982-1987 (2006)

Discs en directe:

* R.E.M. Live (2007)

Us deixen tres de les millors cançons de R.E.M. De segur que vos encantaràn.

Man on the Moon:


Losing my religion:


Everybody hurts:


(Informació extreta de viquipèdia.org)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada